Dreyfuss + Blackford Rehabilitate the Fifties SMUD Headquarters Building

Dreyfuss + Blackford Rehabilitate the Fifties SMUD Headquarters Building

0 0
Read Time:7 Minute, 33 Second

 

 

SMUD Headquarters Rehabilitation – Dreyfuss + Blackford designed the SMUD Headquarters constructing within the late-Fifties and was commissioned 60 years later to renovate and rehabilitate your entire facility inside and outside. A fastidiously thought-about addition to the central core drastically elevated daylighting and entry to views. The central enclosed stair and mechanical shaft was changed with a big open stair and places of work have been fully up to date to incorporate several types of conferencing, assembly and break areas with trendy furnishings and finishes. The SMUD Headquarters constructing and website is on the Nationwide Register of Historic Locations and the rehabilitation was designed to be licensed LEED Gold.

Architizer chatted with Kristopher Barkley from Dreyfuss + Blackford Structure to be taught extra about this challenge.

Architizer: What impressed the preliminary idea in your design?

Kristopher Barkley: Although the constructing shell remained iconic and related and wanted solely restoration and cleansing, the inside areas fared a lot worse. Alterations and remodels over time resulted in a dingy workspace unsuited for present and future generations of employees. As well as, the constructing wings have been remoted from one another, discouraging open communication between departments. Working with SMUD, we approached the challenge as a catalyst for change within the group, redefining the group’s targets for the following technology of employees. Because the constructing was initially designed as a showcase for sun-shading and entry to pure mild, we targeted on opening the one strong ingredient of the constructing, the central stair and mechanical shaft.

© Dreyfuss + Blackford Structure

What do you consider is probably the most distinctive or ‘standout’ element of the challenge?

A generously day-lit open stair was added to exchange a beforehand enclosed utility stair within the central core to reinforce vertical circulation between backyard stage to fourth flooring of the constructing. The brand new open stair permits for an ethereal and direct connection between constructing wings and offers a horny different to elevator use.

The central core of the constructing was expanded by 20 toes on the west and east sides making extra room for each employees assembly areas and ready or break areas on each stage. On the west facet of the primary flooring, a library commemoration space is used as a gathering level for excursions in addition to a ready space for workers to fulfill one another or escorted friends.

© Dreyfuss + Blackford Architecture

© Dreyfuss + Blackford Structure

What was the best design problem you confronted throughout the challenge, and the way did you navigate it?

Because the constructing is a vital historic useful resource and serves as in all probability probably the most important modernist icon within the area, each side of change was fastidiously scrutinized for adherence to established requirements. The constructing additions wanted to be suitable but distinct whereas offering for enhanced daylighting and entry to views.

The ensuing design respects the overarching grid established throughout the unique design and makes use of an exterior pores and skin system that feels fully pure when thought-about subsequent to the present components of the façade.

© Dreyfuss + Blackford Architecture

© Dreyfuss + Blackford Structure

What drove the number of supplies used within the challenge?

Sustainability, preservation, and product sturdiness drove the number of supplies.

To lower warmth acquire contained in the constructing the place home windows have been added to the west and east sides of the central core, Suntuitive Dynamic Glass by Pleotint was used. A self-tinting glass, it darkens step by step when heated by direct daylight.

Moreover, bronze-colored Venetian glass mosaic tiles lined the unique elevator foyer, tall planter partitions, and enclosed stair on the principle flooring and was not accessible. A painstaking course of started to discover a intently matching tile for the brand new elevator lobbies and stair entrance. Kolorines in darkish honey, a glass mosaic tile – sometimes utilized in swimming pools – was chosen as a near-perfect match to the bronze-colored Venetian tile initially specified.

© Dreyfuss + Blackford Architecture

© Dreyfuss + Blackford Structure

What’s your favourite element within the challenge and why?

The seismic stair railing. To account for probably important seismic drift on the essential stage of the constructing, a fancy railing system was designed for the central open stair to permit for as much as six inches of motion in any course, whereas nonetheless offering full fall safety as required by California Building Code (4” dia. sphere).

© Dreyfuss + Blackford Architecture

© Dreyfuss + Blackford Structure

How essential was sustainability as a design standards as you labored on this challenge? 

Sustainability was of utmost significance for this challenge. The rehabilitation of the present facility wouldn’t have occurred if sustainability was not the principle purpose. SMUD has served Sacramento for over 70 years and offers electrical energy to over 1.5 million prospects. As a community-owned, non-profit electrical utility, SMUD carries a duty to its ratepayers in assuring that their services function a working instance of their core rules. This challenge does simply that. It’s an instance to the bigger neighborhood of what’s potential when a constructing is rehabilitated and renovated as an alternative of demolished.

© Dreyfuss + Blackford Architecture

© Dreyfuss + Blackford Structure

In what methods did you collaborate with others, and the way did that add worth to the challenge?

We teamed with Wiss, Janney, Elstner Associates, Inc. (WJE), to help with historic preservation. WJE’s historic architect for the challenge was Alan Dreyfuss, son of the late founding father of our agency, Albert Dreyfuss. As a boy Alan visited the challenge quite a few occasions together with his father and was already fully accustomed to it earlier than work even began.

Additionally, prematurely of design and development, SMUD staged a collection of neighborhood engagement discussions all through Sacramento to tell the general public and the preservation neighborhood concerning the intent and impression of the challenge. These discussions have been largely centered round neighborhood impacts, remedy of the historic useful resource and the Thiebaud mural, and ways in which the neighborhood would be capable of interface with the group as soon as full. This transparency constructed belief with residents whereas creating a powerful connection to native preservationists.

Have been any elements of the challenge dramatically altered from conception to development, and if that’s the case, why?

The Headquarters Building rehabilitation included an entire renovation of the 120,000 sq. foot workplace inside and 45,000 sq. foot parking storage and contains an roughly 15,000 sq. foot growth to the central core part.
The rehabilitation eliminated hazardous supplies and offered upgrades to life security, structural, and Individuals with Disabilities Act (ADA) entry whereas sustaining the constructing’s historic integrity. As a Nationwide Historic Register challenge, the outside couldn’t be considerably altered. All work was carried out beneath evaluate by a number of entities to guarantee compliance with The Secretary of the Inside’s for the Rehabilitation of Historic Buildings.

Consultants

Contractor Roebbelen Contracting, Inc. 1241 Hawks Flight Court docket, El Dorado Hills, CA 95762 RJ Kjome, Challenge Supervisor; (916) 939-4000; rjk@roebbelen.com Building Supervisor Kitchell CEM 2450 Enterprise Oaks Approach Suite 500, Sacramento, CA 95833 Robert Mauldin, Challenge Supervisor; (916) 648-9700; rmauldin@kitchell.com Historic Preservation Architect Wiss, Janney, Elstner Associates, Inc. 2000 Powell Road, Suite 1650, Emeryville, CA 94608 Alan Dreyfuss, AIA; (510) 428-2907; adreyfuss@wje.com Panorama Architect Callander Associates Panorama Structure, Inc. 12150 Tributary Level Drive, Suite 140, Gold River, CA 95670 Ben Woodside, PLA, ASLA; (916) 985-4366; bwoodside@cavalleyoffice.com Structural Engineer Buehler Engineering, Inc. 600 Q Road, Suite 200, Sacramento, CA 95811 Ron Migliori, PE; (916) 443-0303; rmigliori@bbse.com Civil Engineer Morton & Pitalo, Inc. 75 Iron Level Circle, Suite 120, Folsom, CA 95630 Eddie Kho, PE; (916) 984-7621; ekho@mpengr.com Mechanical/Plumbing Engineer Capital Engineering Consultants, Inc. 11020 Solar Heart Drive, Suite 100, Rancho Cordova, CA 95670 Lowell Shields, PE; (916) 851-3500; lshields@capital-engeering.com Electrical Engineer The Engineering Enterprise 1125 Excessive Road, Auburn, CA 95603 Scott Wheeler, PE; (530) 886-8556; scott@engent.com

Merchandise/Supplies

Producer/Collection/Type or /Colour Carpet Tile Shaw Contract Group/Duotone/Charcoal Cyan, /Charcoal Flame Shaw Contract Group/Worth/Silver Charcoal Ground Tile Daltile/Exhibition/Darkish Gray Resilient Flooring Forbo Industries, Inc./Marmoleum/3146 Serene Gray Terrazzo Wausau Tile/Terrazzo/match current shade and end Wall Techniques Haworth/Enclose Wall Tile Kolorines/Glass Mosaic/Botany Assortment/Darkish Honey Daltile/Pure Hues/El Hex/Pearl White, /Mushroom, /Carnation Daltile/Exhibition/Gray Daltile/Clio Mosaics/Luna Daltile/Colour Wave/Silver Mink Marca Corona/TexTile/Raven Cotto d’este/Hexagon/Darkish Issa Glazing PPG Industries, Inc./Solorban 70XL/Pleotint/Clear Paint – Inside Sherwin Williams/Arcade White, /Energetic Orange, /Agreeable Grey, /Black Fox, /Finest Bronze, /Anew Grey Acoustic Ceiling Tile Armstrong/Techzone/Ultima/White Armstrong/Millenia/White Acoustic Wall Panel Topakustik/Topperfo/Micro Perf/American Walnut Carnegie/Polyester/Gray Plastic Laminate Wilsonart/Linearity with Aeon/Astro Strandz, /Cosmic Strandz Wilsonart/Slate Grey Formica/Colorcore2/New White, /White Formica/Graphite, /Pepperdust, Stable Floor Silestone/Tropical Forest/Blanco Maple Silestone/Stellar/Stellar Snow Ceasarstone/Classico/Ocean Foam

For extra on SMUD Headquarters Rehabilitation, please go to the in-depth challenge web page on Architizer.

SMUD Headquarters Rehabilitation Gallery

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.